In December 1642 the first meeting between Māori and Europeans took place: Ngāti Tūmatakōkiri and Abel Tasman. This encounter is illustrated from a 17th century point of view in the now iconic image of the 'Murderer's Bay'. Project 'View on Golden Bay' wants to rebuild this illustration with the help of views from artists, writers and researchers from both New Zealand and The Netherlands. The project will result in a book and exhibition. (read more).  In december 1642 vond de eerste ontmoeting plaats tussen Māori en Europeanen: Ngāti Tūmatakōkiri en Abel Tasman. Deze ontmoeting wordt vanuit 17e eeuw Europees perspectief weergegeven in de inmiddels iconografische illustratie van de 'Moordenaarsbaai'. Project 'Zicht op Golden Bay' wil dit beeld opnieuw opbouwen met behulp van inzichten van kunstenaars, schrijvers en onderzoekers uit zowel Nieuw-Zeeland als Nederland. Het project zal resulteren in een boek en expositie. (lees meer).


graphic and illustrative design
grafisch en illustratief ontwerp

New Zealand on globes  Nieuw-Zeeland op globes

2012/06/12 16:51, 0 comments  12/06/2012 16:51, 0 reacties

1589 – Jacob Floris van Langren, Amsterdam

1645 – Willem Jansz. Blaeu, Amsterdam

1745 – Gerard en Leonard Valk, Amsterdam

1765 – George Adams, London

1823 – John and William Newton

At the Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

reply | reageer


concept, website and photography ©Hartebeest