In December 1642 the first meeting between Māori and Europeans took place: Ngāti Tūmatakōkiri and Abel Tasman. This encounter is illustrated from a 17th century point of view in the now iconic image of the 'Murderer's Bay'. Project 'View on Golden Bay' wants to rebuild this illustration with the help of views from artists, writers and researchers from both New Zealand and The Netherlands. The project will result in a book and exhibition. (read more).  In december 1642 vond de eerste ontmoeting plaats tussen Māori en Europeanen: Ngāti Tūmatakōkiri en Abel Tasman. Deze ontmoeting wordt vanuit 17e eeuw Europees perspectief weergegeven in de inmiddels iconografische illustratie van de 'Moordenaarsbaai'. Project 'Zicht op Golden Bay' wil dit beeld opnieuw opbouwen met behulp van inzichten van kunstenaars, schrijvers en onderzoekers uit zowel Nieuw-Zeeland als Nederland. Het project zal resulteren in een boek en expositie. (lees meer).


graphic and illustrative design
grafisch en illustratief ontwerp

Wish you were here – Views from Golden Bay and the Abel Tasman Park  Wish you were here – Views from Golden Bay and the Abel Tasman Park

2012/03/05 16:01, 0 comments  05/03/2012 16:01, 0 reacties

Visiting the exhibition Wish you were here – Views from Golden Bay and the Abel Tasman Park at The Suter Art Gallery – Te Aratoi O Whakatū, Nelson. Bezoek aan de expositie Wish you were here – Views from Golden Bay and the Abel Tasman Park in The Suter Art Gallery – Te Aratoi O Whakatū, Nelson.

Just like in the Abel Tasman Kabinet in Lutjegast, The Netherlands, we found a drawing by John Bevan Ford, from his series The Hono ki Zeelandia Nova (The Connection with New Zealand) here. Net als in het Abel Tasman Kabinet te Lutjegast treffen we er een pentekening uit de serie The Hono ki Zeelandia Nova (The Connection with New Zealand) aan van John Bevan Ford.

reply | reageer


concept, website and photography ©Hartebeest