In December 1642 the first meeting between Māori and Europeans took place: Ngāti Tūmatakōkiri and Abel Tasman. This encounter is illustrated from a 17th century point of view in the now iconic image of the 'Murderer's Bay'. Project 'View on Golden Bay' wants to rebuild this illustration with the help of views from artists, writers and researchers from both New Zealand and The Netherlands. The project will result in a book and exhibition. (read more).  In december 1642 vond de eerste ontmoeting plaats tussen Māori en Europeanen: Ngāti Tūmatakōkiri en Abel Tasman. Deze ontmoeting wordt vanuit 17e eeuw Europees perspectief weergegeven in de inmiddels iconografische illustratie van de 'Moordenaarsbaai'. Project 'Zicht op Golden Bay' wil dit beeld opnieuw opbouwen met behulp van inzichten van kunstenaars, schrijvers en onderzoekers uit zowel Nieuw-Zeeland als Nederland. Het project zal resulteren in een boek en expositie. (lees meer).


graphic and illustrative design
grafisch en illustratief ontwerp

Exploring Tata Islands – Wainui Bay – Taupo Point  Verkenning van Tata Islands – Wainui Bay – Taupo Point

2012/03/27 18:00, 2 comments  27/03/2012 18:00, 2 reacties

Searching for corresponding views from Tasman’s jounals and the current situation, together with Robert Jenkin and his son Jonathan. Op zoek naar overeenkomsten in kustaangezichten uit de journaals van Tasman en de situatie in 2012, samen met Robert Jenkin en zijn zoon Jonathan.

Details from the images from the State Archives’ journal, Noord en Oost Tartarye (Nicolaes Witsen) and the so called Blok fragment. Details uit afbeeldingen van het Journaal uit het Nationaal Archief, Noord en Oost Tartarye (Nicolaes Witsen) en het zogenaamde Blok fragment.

  1. Daniël schreef:

    Wauw! Wat als Tasman een Nikon had gehad?

    • Hartebeest schreef:

      Dat is een interessante gedachte… Tasman was eind jaren dertig van de zeventiende eeuw al in de buurt van Japan. Nog steeds zo’n 300 jaar te vroeg om een Nikon aan te schaffen.

reply | reageer


concept, website and photography ©Hartebeest