In December 1642 the first meeting between Māori and Europeans took place: Ngāti Tūmatakōkiri and Abel Tasman. This encounter is illustrated from a 17th century point of view in the now iconic image of the 'Murderer's Bay'. Project 'View on Golden Bay' wants to rebuild this illustration with the help of views from artists, writers and researchers from both New Zealand and The Netherlands. The project will result in a book and exhibition. (read more).  In december 1642 vond de eerste ontmoeting plaats tussen Māori en Europeanen: Ngāti Tūmatakōkiri en Abel Tasman. Deze ontmoeting wordt vanuit 17e eeuw Europees perspectief weergegeven in de inmiddels iconografische illustratie van de 'Moordenaarsbaai'. Project 'Zicht op Golden Bay' wil dit beeld opnieuw opbouwen met behulp van inzichten van kunstenaars, schrijvers en onderzoekers uit zowel Nieuw-Zeeland als Nederland. Het project zal resulteren in een boek en expositie. (lees meer).


graphic and illustrative design
grafisch en illustratief ontwerp

A descendant of Franchoys Jacobzoon Visscher  Een afstammeling van Franchoys Jacobzoon Visscher

2012/03/30 19:00, 0 comments  30/03/2012 19:00, 0 reacties

John Clarke (UK/NZ): “On my mother’s side my third name is Visger which is an anglicised version of Visscher. On my family tree I have FRANCHOYS JACOBZOON VISSCHER, Hydrographer and Pilot-Major on Abel Tasman’s ships Heemskerck & Zeehaen in 1642 in which they discovered Tasmania and New Zealand (13th December). He came from Flushing. My main line of the Visschers were the first settlers in Nieuw Amsterdam which at the Treaty of Breda (1667) was exchanged with England for the Island of Run!”

John Clarke visiting the Abel Tasman memorial, December 2012, pointing at ancestor!

contribution / bijdrage: John Clarke

reply | reageer


concept, website and photography ©Hartebeest